Apám Kurva Gazdag

Az AKG tanulója blogot ír. Számára ez az iskola 'a legkisebb rossz'. Azokat a helyzeteket bocsátja vitára, amiket problémásnak lát.

Ezúton felhívja az Olvasó figyelmét, hogy a blog, amíg mást nem állít, nem tényeket, hanem szubjektív észrevételeket közöl! Problémákat vet fel, hol a szerző sajátjait, hol egy kisebb vagy nagyobb csoportét. Az már az Olvasó felelőssége, hogy mit kezd a felvetésekkel.

Fácsebukk/Arckönyv/Egyéb vicces elnevezés

Vélemények (a teljesség igénye nélkül)

És továbbra is azt javasolnám, hogy ne állj meg azon a ponton, hogy valamiről kijelented hogy szar. Írd le hogy hogyan lehetne jobb, ha már elszaródott. Illetve, ha látsz valamit a lejtőn megindulni, hogyan fordítanád meg. Ettől nem tűnnél okoskodónak, vagy más dolgába beledumálónak, sőt. (Cradle)

Sokunknak sokféle problémája van az iskolával, az iránnyal, amelyben ez az egész halad, és valóban nincsen olyan működő fórum, ahol ezeket megbeszélhetnénk. Az eredetileg e célra létrehozott intézmények, ahogy azt, kedves Luci, sokhelyütt leírtad, impotens, működésképtelen humbugnak bizonyultak [...] De persze kerülném a túlzott cinizmust, csakúgy, mint a kielemzésed, az önajnározás azonban - még ha jól tudom is, hogy nem annak szánod - azért csak önajnározás marad, ebben a minőségében pedig óhatatlanul visszatetszést kelt (sőt, helyenként nevetségessé tesz). (Radnóti András, via Facebook)

Ha a szerkesztő valóban egy diák, akkor elsősorban a tanárok számára szeretnék gratulálni, akik kinevelik a jövő számára perspektivikus és környezetét pozitívan formálni képes új generációt. Az előző cikkhez csak annyit, hogy mint a jelenlegi wikileaks.org eset is mutatja mindig is lesznek olyanok aki inkább el szeretnék kendőzni az igazat, de ott lesznek azok is, akik kiállnak azért. (Dr. Lenkei Noémi)

A szerzőnek (…) respect, hogy belsősként felvállal egy ilyen írást. Kár, hogy a mi sulinkban nem lehetett hasonló. Sok sikert! (boniem)

A blogod kell ennek az iskolának, és bár személy szerint nem mondanám hogy "így tovább", de élvezettel olvasom amiket írsz... (the.freeman42)

„…sok írással tudok azonosulni, bár nem biztos, hogy én is ugyanilyen drasztikus mértékekben gondolkodom. Mindenesetre jó olvasni más véleményt is, mint a sablondumát.” (Cselőtei István, via Facebook)

„Teljes mértékben támogatnék egy blogot, ami az iskoláról szól, és ami elemez, nem csak dicsér, ez a jelenlegi viszont sajnos hazug és félrevezető, intoleráns, bántó.” (Baranyai István)

„Azt hittem, hogy csak én vagyok túl kritikus, és velem van a baj, de ezek szerint nem.” (Nussi)

„Értem én, hogy a blogod pusztán építő jellegű kritika kíván lenni, de többet használnál ha mondjuk elárvult madárfiókák fölé emelnél fedelet (…) jó ahogy csinálod, azzal nem értek egyet, amit csinálsz. Mert egy jó kritikai érzékkel rendelkező valakinek - márpedig te ilyennek tűnsz - rengeteg dolog van amit érdemes is hosszabban górcső alá venni. Villon se az orrtúrástól vált korának krónikásává... ” (Léderer Balázs)

Posztodban nem a tantárgy blokk, hanem sokkal inkább a tantárgyakat tanító tanárok (köztük az én személyem) kritizálására helyezted a hangsúlyt, és erről nem állt szándékomban veled vitát folytatni, véleményt cserélni. (Hegymegi Mariann)

„Ez voltaképp olyan, mint egy nyilvános tanárértékelés.” (egy évfolyamtársam véleménye)

Szigorúan személyiségközpontú címkék

abszurd (12) ajtó (8) akg karácsony (3) akg szülinap (2) akg terminológia (24) alkotóház (3) alkotókör (8) amiről nem beszélünk (8) angol (3) apró (1) az osztály (film) (4) becstelenség (2) bedemárton (3) belső (7) bevezetés (2) cigaretta (7) csengő (5) csibe (8) diákság (16) differenciálás (2) dolgozat (7) e. (3) egy átlagos nap (6) ének (3) érettségi (1) erőszak (1) értékelés (13) ezmegaz (17) f. (5) fesztivál (5) filozofálgatás (8) frissítés (1) go (1) gyik (2) h. (5) házi feladat (1) heti (1) heti apró (10) hipokrita (7) hozzáállás (20) hülyegyerekek (2) humor (1) i. (1) informatika (3) irodalom (2) iskolaújság (5) j. (2) jócucmák (9) jokkmokk (1) k. (1) képességek (1) kisebbségben (1) kisszínes (4) komment (1) kommunikáció (11) komoly (19) korlát (7) közgáz (5) közösség (15) kreatív (8) külvilág (1) l. (4) liberál (18) m. (2) matek (1) matematika (2) média (7) mi. (1) mindennapi naplólapok (14) mo. (2) n. (2) nagy lépés előre (2) német (5) népnevelde (3) nevelés (9) nó. (1) nyelviév (8) nyitás (1) nyitótábor 11 (3) o. (1) offtopik (1) oldalak (1) óráról órára (19) ötlet (3) p. (1) pályázat (1) patrónus (15) pedagógiai program (3) petyhüdt kéz (12) póker (1) portás (1) posztlista (1) projekt (1) r. (2) rajz (3) reakció (19) rendszer (21) restauráció (5) st. (1) számolgatás (2) szemforgatás (8) szervezés (23) szimptómák (10) szolgálati közlemény (29) szülő (1) t. (3) tábor (1) tanár (10) témahét (5) termtud (5) testnevelés (4) tizenkettedik (1) történelem (3) vendégszerző (4)

Utolsó kommentek

  • TooNormal: @szegfű77: Köszönöm, hogy reagáltál :) Közben már elköltözött a blog (ide: alternativity.postr.hu/... (2011.06.14. 21:42) Tanárértékelés
  • szegfű77: Szia, mint épp értékelésben lévő tanár írok Neked.:) Igen kétévente van egy felülvizsgálat, ami l... (2011.06.08. 08:08) Tanárértékelés
  • akghibrid: Természetesen nem kívánok veled párbeszédet folytatni, mivel az általad használt stílus rendkívül ... (2011.03.12. 18:48) A másod-nem-közlés esete a bloggerrel
  • TooNormal: @TooNormal: Csak annyit tennék még hozzá(d) befejezésképp, hogy a levél szerint az elzárkózás első... (2011.03.12. 18:37) A másod-nem-közlés esete a bloggerrel
  • TooNormal: @baranyaiistvan: István, szerettem volna, ha ennek a kis vitánknak "szépen" lehetett volna vége, d... (2011.03.12. 18:25) A másod-nem-közlés esete a bloggerrel
  • Utolsó 20

Miért félnek a gyerekek?

2010.11.25. 23:46 TooNormal

Van egy izgalmas kérdésem. Mint tudjátok, vannak vendégszerzőim, akik dolgozgatnak. Az egyik megírta nekem, hogy az eredetileg megbeszélt tanárról és az óráiról nem akar írni, mert kiderülne, hogy ő volt. A kérdés a következő: mi a francért kell félni a véleménynyilvánításunk következményeitől egy személyiségközpontú iskolában?

Természetesen nem azokra gondolok most, akik "írnának, de nincs idejük", s nem is azokra, akik egyáltalán nem akarnak írni. Azokról írok most, akik akarnak és fognak is írni, csak inkább olyanról, akinél nem derül ki, hogy ők írták.
A körülményeket most nem részletezném, nyilvánvalóan azért sem, mert 1) kiderülne, kiről és melyik óráról van szó, ami a konkrét oka annak, hogy másról ír és 2) nem fontos a történet szempontjából. A lényeg az, hogy a vendégszerzőm azért nem ír egy tanárról, mert kiderülne, hogy ő írja.

Nyilvánvalóan nem őt hibáztatom, teljesen megértem, ha anonim akar maradni (és érdekes, hogy majdnem mindenki, akivel beszéltem, megkérdezte: írhat-e név nélkül? - szerintem ez természetes), amit furcsállok, az az, hogy erre igény van. Még a saját bőrömön tapasztaltak (és most ne beszéljünk a másod-, harmadforrásokon át elém került dolgokról) sem voltak olyan súlyúak, ami miatt ne vállalnám a saját, illetve esetenként a körülöttem lévő emberek problémáiról való problémafelvetést. A tény, hogy hordószónok lettem és egyesek szemében intoleráns és túlzottan cinikus, az egy dolog. Vállalom. Az egy dolog, hogy bár az rám foghatják - és rám is fogják - az argumentum ad hominem esetleges használatát, ha tanárokról van szó, de mivel szó sincs argumentum ad personamról, s szubjektív megnyilvánulásokról beszélünk, lehetne teljesen másképp kezelni az egészet.

Igen, hivatásos kötözködők, leellenőriztem az ad hominem helyesírását, s így kerültem a Wikipediára. Ha már ott voltam, részletesebben írtam le az álláspontom a témáról a posztban. Célom nem az okoskodás - de olyan dolgokat feltételeznek néha rólam (Id. Az osztály), hogy gondoltam, egyszerűbb tisztázni ezt is.

Na mindegy, lényeg a lényeg,  a vendégszerzőim nem szorulnak az ilyen jellegű óvatoskodásra és/vagy a magyarázkodásra. És mégis, majdnem mindannyian megkérdezik, ugye, írhatnak-e név nélkül. Miért kell ezt? Nyilvánvalóan nem írnak (mindannyian) olyat és olyan hangnemben, mint jómagam, s mégis. Miért feltételezik, hogy negatív reakciók fogják őket érni (s kiktől, ha nem a tanároktól) azért, hogy véleményt nyilvánítanak? Azt megértem (bár szerintem lehetett volna - természetesen mindkét fél részéről - másképp kezelni az egész blogot), hogy rám és felém olyan reakciók érkeznek, amilyenek, de nem feltételezem, hogy a vendégszerzőimmel is pl. kiabálnának a lyukas órán.
S mégis, ők valamitől félnek... vajon miért?

Volt már erre precedens? A tanárok nem értékelik azt, ha értékelik őket? Sőt, úgy reagálnának, amitől effektíve félnek a gyerekek? El sem tudom képzelni. Az AKG nyilvánvalóan nem így működik... És mégis, nem egy, nem két vendégszerzőjelölt kérdezi és kéri, írhat-e név nélkül.

Most nem arról van szó, hogy egy olyan interaktív, szubjektív problémafelvetőt, mint ezt a blog, hogyan értékelik a tanárok. Arról van szó, hogy azok, akik véleményt akarnak mondani, aggódnak amiatt, hogy mi lesz annak a következménye, ha kiderül, övék a vélemény. Miért van ez így, AKG?

A bejegyzés trackback címe:

https://apamkurvagazdag.blog.hu/api/trackback/id/tr692473835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benderbot 2010.11.26. 17:07:14

Mindez persze kamu, Luci kitalált személyekről regél, ha nem így lenne, jelezze bárki ide ("én írtam volna, csak félek"), és akkor kiderül, hogy nem kamuzik. Rajta!
Am. Lucinak sikerült végre lejáratni a sulit az Origo címlapján, bravo, mindenki örülhet neki.
Szégyelje magát!

boniem 2010.11.26. 20:36:57

@benderbot:

Onnan kezdem, hogy te magad vagy az, aki elfelejtett bemutatkozni.
Ahogy elnézem, csupán ezért az épületes hozzászólásod kedvéért regisztráltál.
Nem is baj ez mert véleményszabadság van.
Inkább az a probléma, hogy ezt szeretnéd, egy irányban megtapasztalni csupán.
Mint egyszer már írtam ide, sajnos az én iskolámban még nem volt lehetőség (sem technikai, sem diákjogi) hasonló blog írására.
Magam igyekszem ezentúl is inkább mint olvasó látogatni a blogot, de most mindenképpen szeretném nyomatékosítani, hogy számomra egyáltalán nem szégyellni való dolog, az ha valaki mer beszélni, probléma felvetésekről.
Gondolkozz már el azon, hogy mennyire életszerű az, ha valaki nem feltétlenül akar arról a tanárról, közegről, bármiről a saját nevét felvállalva megnyilvánulni, ahol nap mint nap szembesülnie kell a véleménye esetleges negatív következményeivel.
10 éve engem azért akartak kirúgni, mert elmeséltem az osztályban, hogy a tanáromat részegen láttam az utcán.
Szerintem teljesen jogos lehet egy ilyen típusú félelem akár ebben az iskolában, akár bármely másikban, akár egy civil munkahelyen is.
Ezen blog kapcsán az iskolának is nagy tiszteletem azért, mert szakítva a „hagyományokkal” emberi módon áll a kérdéshez.
Bár amennyire erről az iskoláról sikerült tájékozódnom ez el is várható.
De mindenek előtt még egyszer nyomatékosítom, hogy a blog írója veled ellentétben vállalta identitását, ami ebben az országban szinte példátlan.
Nem szeretnék semmilyen történelmi párhuzamot vonni, nem is lenne itt helye. De azt biztosan állítom, hogy az ilyen fajta emberi tulajdonság minden esetben tiszteletre méltó.

Üdvözlettel: András

benderbot 2010.11.26. 21:25:15

1. A blog szerzője nem mutatkozott be. Álnéven ír, a hatalmas egóját jellemző TooNormal néven. Ezt nem kértem tőle számon.
2. Akinek gondja van az iskolában, ki is mondja. Nem nagyon vannak olyan dolgok, amit ne tudna megbeszélni valamelyik tanárral. Nem lehetnek sokan, akik félnek a következményektől (mégis mitől?)
3. Teljesen természetes dolog, hogy valaki nicknévvel blogol. Tehát TooNormaltól se vánám el, hogy bemutatkozzon, ez egy ilyen műfaj.
4. Tehát amikor a blogger azt írja, hogy: "majdnem mindenki, akivel beszéltem, megkérdezte: írhat-e név nélkül?" (2-szer is leírja ezt) - az annyira kamuszagú... Egy mai tizenéves a névtelenül blogoló kortársától mi a francnak kérdezne ilyet? Hát persze, hogy írhatsz, te kis butus, hiszen blogról van szó, nem a Népszabadságról. Tényleg lenne sok-sok olyan lelkes publikálni vágyó, aki ilyen csacskaságot kérdezett? Na, az majd most kiderül.

benderbot 2010.11.26. 21:36:54

Tévedtem, 3-szor írta le a szerző, hogy szerzők sokasága kért tőle névtelenséget. De ha abban is tévedek, hogy ezek a személyek csak kitaláltak, akkor itt majd jelentkeznek szépen, és leírják, hogy én kértem névtelenséget a bloggazdától. Persze "névtelenül". Meglátjuk.

boniem 2010.11.26. 22:23:43

Mivel Lucinak szólítottad, feltételeztem, hogy ez a valódi neve.
Honnan tudhatnád máshonnan mint valamilyen személyes forrásból?
De ez, lényegtelen is.
Nem vagyok hosszasan írogató fajta.
Indulatot érzek a kommentedből, ami a te személyes ügyed.
Valamiért azt érzem, itt te vagy inkább a negatív figura.
Ez meg az én ügyem. Részemről ennyi.

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2010.11.26. 22:39:49

No, mi van itt?

Miért ne lehetne igaz, hogy valaki nem akar írni mert akármilyen okból tart a következménytől?
Ez lehet pozitív, negatív egyaránt.

Nem mindenki szereti az ilyesmit.

"benderbot" nem akarlak megbántani, de kicsit nekem is az az érzésem, hogy mintha ott lennél fogadatlan prókátor ahol nincs szükség rá.
Biztos sok vitára érdemes állítás található a blogon belül, de pont ehhez a részhez hozzászólni, nem észérvekkel, hanem pusztán kifejezésekkel dobálózva.... Öngól szaga van a dolognak.

benderbot 2010.11.26. 23:52:40

@boniem: "a blog írója veled ellentétben vállalta identitását, ami ebben az országban szinte példátlan." - nincs miért magasztalnod, egy kommentelő fedte fel a blogger kilétét, akinek posztját aztán a blogger el is távolította - ő hívta a nevén.

benderbot 2010.11.27. 00:17:06

@Morci úr: "Miért félnek a gyerekek?" szól a cím, majd a végén: "Miért van ez így, AKG?"

Ez az egész nagyon felháborít, és pont azért, mert a blogger olyan közösségi véleményekkel dobálózik, amik szerintem nem léteznek az iskolában. Aki azt állítja, hogy ebben az iskolában félnek a gyerekek tanároktól, az biztosan nem ismeri az iskolát. Márpedig a szerző cikke ezt az utalást tartalmazza. Ha léteznek ezek a titokzatos emberek, akik valóban megkérdezik ezt a szürreális kérdést, hogy "lehet-e név nélkül írnom a blogodra,", akkor majd biztos beírnak ide, és kiderülhet, hogy miért is félnek.

Az első kérdésedre visszakérdezek: Milyen következménytől kell itt félni? Milyen következménnyel szembesült a blogger?

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.11.27. 10:04:54

@benderbot: Ó jajj ne! Lelepleződött a kilétem, miután a sulirádióban névvel nyilatkoztam! Jajj ne, kiderült, hogy kitöröltem a nyilvánvalóan hamis 'AKGTitkárság' névvel írt kommentet, azt is azután, hogy írtam a regisztrációhoz megadott címre, miszerint ha igaz, keressenek meg személyesen. És jajj, nem kerestek meg!

Egyébként leleplezted ördögi terveim! Nem is Luci vagyok, hanem Gazsi, nem is az AKG-ba, hanem a Poliba járok, nem is pókerezem, hanem iszom, nem is fiú vagyok, hanem lány! De már elkéstél, ördögi terveim már rég folyamatban vannak! MUHAHAHAHA!

...

Várjunk. Nem. Simán csak hülye vagy.

benderbot 2010.11.27. 10:16:39

@TooNormal: Nyilván rossz személynek címezted a repostot, hiszen én soha nem firtattam a kiléted, a kérdésfelvetésemhez semmi köze, engem se érdekelne, hogy ki vagy. @boniem vetette fel, hogy személyazonosságodat vállalva indítottál egy blogot, csupán arra világítottam rá, hogy ez azért nem így történt (még ha próbálod is összemosni az azonosság vállalását és azt, hogy egyszerűen kiderül, hogy ki vagy). Persze, aki ismer téged, hamar rájöhetett, erről tudtál is, ezzel együtt vállaltad a publikálást, dicséretes. De ez nem azonos azzal, hogy valaki névvel publikál. De mivel az eredeti felvetésről nagyokat hallgatsz, azt sejtem, hogy a dolog mégiscsak kínosan érint.

benderbot 2010.11.27. 10:20:09

Maszatolás, hazudozás, hol vannak a félő publicista gyerekek?

bszilva 2010.11.27. 12:37:07

Szia Luci!

A fenti bejegyzésed hangzatos címét és zárómondatát tökéletesen hiteltelenné teszi a tény, hogy hónapok óta vezeted ezt a blogot, tanáraid, patrónusod tudtával.

Érdemes lenne végiggondolni, ill. utána olvasni, hogy a megtorlástól való félelmen kívül mi motiválhat egy embert arra, hogy névtelenségbe burkolózzon.

Az én tapasztalatom az AKG-ban az, hogy a tanárok és az iskola kritikája vállalható, sőt ennek vannak intézményes formái is: pontozós ill. szöveges tanárértékelés. Magam is több olyan beszélgetésen vettem részt, ahol az én tanári munkám, hatékonyságom volt a téma, és ezt hol én, hol diákjaim kezdeményezték. Természetesen itt az anonimitás szóba se jött, mégis sokan vállalták véleményüket. Ezekben a beszélgetésekben elhangzó kritikai észrevételek közös jellemzője volt bizalom és az építő szándék. A problémák ott és akkor hangoztak el, ahol az összes érintett jelen volt, és lehetett törekedni egy közös álláspont, egy előre vivő stratégia kialakítására. Ezt hiányolom a Te esetedben.

Ez az egész blogolásod olyan önmagáért való. Bár sok szereplőt, helyzetet említesz, igazán bejegyzéseid csak rólad szólnak, téged minősítenek. Természetesen megillet a véleménynyilvánítás szabadsága. Ugyanakkor néhány kollégámmal ellentétben úgy gondolom, hogy jellege miatt nem kell különösebben komolyan venni. Mindenesetre rám nézve legfeljebb annyi következménnyel bír, hogy néha bele olvasok, esetleg kommentelek, és magamban büszke vagyok iskolámra, hogy lám-lám, náluk még ez is megtörténhet.

Szilva, aki, patrónus és matektanár az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban

PS.: Ahhoz pedig nem járulok hozzá, hogy az iskolám nevét arra használd, hogy nyilvánosan kérkedj a papád pénzével! Ez sérti a mi jó hírnévhez való jogunkat.

vikike118 2010.11.27. 18:11:40

Én úgy tudom, hogy a blog elnevezése egy pesti tréfára utal. Ugyanis valami ilyesmi elnevezéssel illetik a sulit.De ez talán szerepel is itt valahol.
Azt nem értem egyébként, hogy ha a tanárok tudtával írja a blogot a szerző akkor miért lenne anonim?
Jó a blog egyébként nekem, (nekünk) tetszik.

benderbot 2010.11.27. 19:00:00

A blog neve nem egy pesti tréfára utal, hanem arra, hogy az AKG-ba járó gyerekek egyetlen erénye szülei pénztárcájának mérete, és hogy az iskola ez alapján veszi fel, minősíti a gyereket. A blogger számtalan bejegyzésében teszi magáévá ezt a véleményt, és akit ez nem sért a diákok közül, az valószínűleg tényleg ezt tartja legfőbb erényének.
Amilyen módon a blogger kitárgyalja évfolyamtársait, iskolatársait, tanárait, az egyébként is sértő, mindenféle empátia nélküli. A személyiségi jogokra fittyet hány. Igen, ilyet szeret olvasni az ember, mindaddig, amíg nem kezd el pont őróla pletykálkodni, minősíteni, mocskolódni.

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2010.11.27. 19:05:12

@benderbot:
Nekem egyre jobban úgy tűnik, hogy te vagy az aki mocskolódik.
Az okokat persze csak te ismered, hogy miért...
Nekem mint kívülállónak egyértelműen az az érzésem, hogy manipulálni próbálod az olvasókat valamiért.
Ez érződik a folyamatos reagálásodból, és az egyre indulatosabb kirohanásaidból is.
Teljesen ellentétes a blog alap hangnemével.
Egyetlen komoly állítással nem vitatkoztál, most megnéztem.
A parlamentben lenne a helyed. :)

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2010.11.27. 19:08:56

@benderbot:
Többet nem írok ez ügyben mert vannak olyan emberek akikkel értelmesen nem lehet eszmét cserélni.

benderbot 2010.11.27. 21:21:57

Kivülálló, szép... Micsoda arc kell ehhez! Manipulálni az olvasókat ön szeretné, kedves apuka! Gyermekén túl ön is szégyellje magát, hogy az iskolát mocskoló írásokat népszerűsít minden fórumán, ahol csak tud. Minek iratja be ilyen iskolába akkor a gyermekét?
Gratulálok az önről szóló blogról, kedves kurva gazdag apuka, hamarosan posztolok a témában én is egy-két érdekességet.
Mit gondol, gyermeke bárkit kitárgyalhat, személyeskedhet gond nélkül az interneten, és ő nem kerülhet terítékre?
Egy olyan apukától tanulhatta stílusát és módszereit, aki kevéssé legálisnak nevezhető forrásból szerzi pénzét, szerzői jogokat sért, és azt gondolja, hogy ezt következmények nélkül megteheti. Olyan apukától, aki - ha csak teheti - elkerüli az adózást, és inkább szlovák rendszámot tetet fel.

sasfyd 2010.11.27. 21:27:37

Nos kedves benderbot!
Itt van a "félő publicista gyerek", és akármilyen kérdésed van a dologgal kapcsoltaban nyugodtan tedd fel nekem. Szívesen válaszolok, a kérdéseidre.
És kikérem magamnak, hogy "az AKG-ba járó gyerekek egyetlen erénye szülei pénztárcájának mérete, és hogy az iskola ez alapján veszi fel, minősíti a gyereket...és akit ez nem sért a diákok közül, az valószínűleg tényleg ezt tartja legfőbb erényének..."

sasfyd 2010.11.27. 21:28:50

ezzel a meglátásoddal egyáltalán nem tudok egyetérteni/azonosulni.
Üdv.: Dani

benderbot 2010.11.27. 21:47:04

@sasfyd: Nagyon örülök, hogy ezzel az állítással nem tudsz egyetérteni, képzeld én sem. Nagyon nem. Ez viszont a blog alaptézise, olvass utána figyelmesen - ha kéred, idézek.
Kérdésem 1: Mondd csak, félsz megbeszélni az AKG-ban bármit is a tanárokkal? Ha igen, miért?
Kérdésem 2: Te tényleg azt kérdezted a bloggertől, hogy lehet-e névtelenül írni a blogjában?

benderbot 2010.11.27. 21:51:10

Ha viszont úgy érted, hogy igaz a blog fő állítása, és itt olyan gyerekek tanulnak, akiknek nincs más erényük, mint a pénzük, akkor ezt a helyet miért tartod jónak a magad számára?

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.11.27. 22:05:25

@benderbot: Álljon meg a harci menet, hol ez a blog fő állítása?
"Az AKG jó iskola, vannak olyan gyerekek, akiknek nagyon jót tesz, ha idejáratják. Ha a gyermeked hajlamos arra, hogy befolyásolja a társaság vagy nem tiszteli a szabályokat, jobb, ha soha nem is hall erről a helyről."
Ezt írom, már a legelső posztban. Igen, vannak olyan gyerekek, akiknek mentalitásukból adódóan nincs itt helyük, illetve olyan gyerekek, akikről nem egy valaki gondolja, hogy az "apja kurva gazdag". Én tőlük akarok szabadulni.

Kíváncsian várom idézeteid azok után, hogy ezt írom: "Célom csupán annyi, hogy legalább a külsős olvasók szemében ne legyen többé az AKG a kurva gazdag drogos gyerekek hatévi seggnyalásának helyszíne." (apamkurvagazdag.blog.hu/2010/07/02/mirol_is_szol_a_blog_1)

Mit gondolok és hogy?
Egyáltalán, visszavontad már azt, hogy "Mindez persze kamu, Luci kitalált személyekről regél"?

Azt hiszem, mostantól maradok a "don't feed the troll" internetes alapeszméjénél.

boniem 2010.11.27. 23:03:14

@benderbot:
Örülök, hogy így alakultak a dolgok.
Általában ez szokott történni.
Amikor valaki minden értelmi alap nélkül vádaskodik és nem képes észrevenni mikor lenne érdemes abbahagyni azt.
Szép lassan leégeted magad.
Szerintem kezdjetek új lapot és a dolog érdemi részére koncentráljatok.
Nevesen arra ami érzetem szerint a blog fő célja is: Saját környezetetek még jobbá tétele, egy egyébként értékes helyen.

benderbot 2010.11.28. 11:02:50

@boniem: Sajnálom, hogy nem látod a dolog érdemi részét, pedig ez a blog egészéről is szól. A blogger lefest a közvéleménynek egy olyan iskolát, amiben félnek a gyerekek a tanároktól, és ez az iskola egyik polgára szerint hazug, félrevezető. Olvasd csak el: "Miért féltek, gyerekek? Mit csinálnak a tanárok, hogy csak név nélkül vállaljátok a véleményetek? A baj nem veletek van..."
Ez nagyon rémisztő képet fest az iskoláról, úgyhogy engedtessék meg nekem az, hogy tiltakozzak ellene, ha én pont az ellenkezőjét gondolom. Várom, hogy a blogger igazolja ezt az állítását, vagy vonja vissza. Igazolásul nem szolgál Sasfy kolléga dicséretes kiállása, mivel pont a blogger állításával ellentétes módon, nem névtelenül, hanem névvel jelentkezett publikálásra, ő nem tűnik olyannak, aki félne a tanároktól - a kérdésemre legalábbis még nem válaszolt.

A blogger (engem) felháborító állítását arra alapozza, hogy őt azzal keresték meg diáktársai, hogy névtelenül akarnak publikálni a blogon, mert félnek a tanároktól. Mivel ez az állítás kicsit furcsának tűnt nekem (tényleg van olyan ma, aki nem tudja, hogy egy blogban teljesen természetes, hogy névtelenül írjon valaki?), kételkedni kezdtem abban, hogy valóban így történt-e, és szeretném elgondolkodtatni az olvasókat is arról, hogy mennyi valóságelemet tartalmaz az írás.

Az megint más kérdés, hogy valaki nem szívesen tesz fel pletykákat tanárokról úgy, hogy rájöhetnek arra, hogy ő írt. Ez viszont érthető dolog, ne is tegyen, ez gusztustalan. De ha komoly problémákról akar valaki beszélni, ezt tényleg nem teheti meg az iskola fórumain? A tanórán a tanárral, a csibéjében, vagy ha kényesebb a dolog a patrónusával vagy más olyan személlyel, akiben jobban megbízik? Tényleg következményei lehetnek ennek, ahogy arra a blogger sandán célozgat?

benderbot 2010.11.28. 11:27:36

@TooNormal:
Idézetek a bloggertől:

"Az alsóról meg olyan poszt lesz, hogy csak úgy füstöl. Szponzori helyek, hogy rohadnának meg... "

"Az egy dolog, hogy nyilvánvalóan a szüleid tárcája miatt vagy itt"

"Igen, vannak olyan gyerekek, akiknek mentalitásukból adódóan nincs itt helyük, illetve olyan gyerekek, akikről nem egy valaki gondolja, hogy az "apja kurva gazdag". Én tőlük akarok szabadulni."

"És komolyan kérdezed, vannak-e olyan AKG-sok, akiknél anyuciapuci "egyszerű" ember?"

Erkölcsi magaslatokból szólt.

sasfyd 2010.11.28. 12:13:54

Kedves benderbot!
Először kérdéseidre válaszolva: 1, Nem, egyáltalán nem félek megbeszélni semmit tanáraimmal. Hiszen az iskola egyik alappillére is az, hogy a diák-tanár kapcsolat egy igen különleges kapcsolat, és ezálltal sokkal könnyeben lehet a problémákat is kezelni. Azonban valóban azt kértem Lucitól, hogy név nélkül rakja fel a szerzeményeimet (amik közül még egyet sem olvashattok (egyenlőre)), mivel nem a tanároktól félek (bár sajnos Luci is szembesülhetett, olyan visszajelzésekről a tanároktól, amleyek nem teljesen voltak úgymond "helyénvalóak" (melyekből Luci is megemlített egyet: "...Azt megértem (bár szerintem lehetett volna - természetesen mindkét fél részéről - másképp kezelni az egész blogot), hogy rám és felém olyan reakciók érkeznek, amilyenek, de nem feltételezem, hogy a vendégszerzőimmel is pl. kiabálnának a lyukas órán...".)) Még ha mi nem is írunk olyan hangvételben cikkeket mint a szerző, vagy netán még ha nem is írunk semmi negatívat, akkor is elkerülhetetlen az hogy az egyéni értelmezések szintjén eltérések legyenek. És akkor sem szeretném ha valamelyik tanárnak is amiatt lenne rossz érzése, amit én írtam.

benderbot 2010.11.28. 12:54:26

@sasfyd: Köszönöm, teljesen érthető amit írsz, az utolsó mondatod jelzi, hogy különösen empatikus is vagy.
Egyet is értek a kérdésre adott válaszoddal, nekem is ez a tapasztalatom, az iskola említett alappillére létező dolog, itt meg lehet beszélni a dolgokat.
Gondolom, hogy ezek után a blogger más forrásból már nem tudja bizonyítani alapfeltevését, hogy az AKG-ban a gyerekek félnek a tanároktól:
"Miért féltek, gyerekek? Mit csinálnak a tanárok, hogy csak név nélkül vállaljátok a véleményetek? A baj nem veletek van..."

diplom 2010.11.28. 13:57:59

Kedves benderbot!
Ime, itt egy másik olyan diák az AKGban aki félve akar csak posztolni a blog oldalán, ajánlanám magamat, anonim módon, saját döntés volt.
Alapvetően az AKG tanulóinak és tanárainak remek logikai képességeik vannak, egy egy írási stílus illetve tapasztalatok leírása után egész könnyen kitalálható egy egy anonim író személye, persze kívülálló számára ez biztosan újdonság.
Alapvetően ha már a diák lelepleződött, a tanárok és a diákok egyaránt érthetnek egyet illetve ellenkezhetnek, ezt viszont többféle stílusban ki lehet jelenteni, lehet értelmesen megbeszélve és a félelemeket legyűrve eredményre jutni, és hát persze lehet úgy... hogy Te is teszed. Ez a fajta reakció persze csak a diákoktól várható, azonban aki ért egy kicsit is a nonverbális kommunikációhoz, érezheti magát rosszul egy olyan tanári körben ahol elítélik az írását, bár közben a verbális kommunikációs eszközökkel kifejezett vélemény teljesen más, hiszen a tanárok is emberek, bármennyire is AKG az AKG.
Várom a gondosan megfontolt és a magyar nyelvnek megfelelő véleményedet mellyel építő kritikával tudod illetni a nézőpontomat a témával kapcsolatosan.
Nembaj ha nem megy. A mission impossible nem a te műfajod.
várj... lehetetlen

benderbot 2010.11.28. 19:34:53

Bármilyen meglepő számodra, egyetértek az írásoddal, valóban kellemetlen lehet, ha valaki névtelenül nyilvánít véleményt másról, és lelepleződik. Az is rossz lehet, ha egy tanár rájön, ha én írok róla valami csúnyát. Nem is írtam ezzel ellentétes dolgot korábban itt, ez számomra tökre érthető.
Én csak azt nem tudom elhinni, amit a blogger állít, hogy az AKG-ban félnek a gyerekek a véleménynyilvánítástól.
Tehát tőled is csak ezt kérdezem: Mondd csak, félsz megbeszélni az AKG-ban bármit is a tanárokkal? Ha igen, miért?
Te tényleg azt kérdezted a bloggertől, hogy lehet-e névtelenül írni a blogjában? (tehát nem is sejtetted, hogy ezt egy blogban lehet?)

Egyébként pedig a megbeszélés helyett valóban lehet nagy nyilvánosság előtt hirdetni, hogy az iskola milyen szar hely, drogosokkal, tehetetlen tanárokkal, ahogy azt a blogger teszi, hiszen most éppen ezt teszi az Origo címlapján, és még büszke is rá. Ez szerinted megfelelő mód a problémák megbeszélésére?

diplom 2010.11.28. 23:46:35

@benderbot:
Alapvetően nem félnek a diákok és magam sem félek a véleménynyilvánítástól, hiszen évente erre is kérnek fel minket számos formában, bár ezeknek a kiértékelése erősen átláthatatlan, és csibénként illetve csoportonként szöveges értékelést is alkotnunk kell, olyankor elmondhatjuk burkoltan és nevet nem vállalva a véleményeket. Őszintének lenni jó, de még sz AKGban is vannak határok, és a jó tanár viszony szükséges mindenki számára úgy érzem.
Igen, alapvető első reakcióm volt az anonimitás megtarthatóságának lehetősége, miközben magam is tisztában voltam azzal h ez biztosítva van mindenki számára. Szimplán egy olyan ember vagyok aki békét akar és nem akar senkit se megsérteni inkább, főleg nem akar tiszteletlen lenni.

A blogger célja nem az iskola pocskondiázása volt, több helyen kiemeli az intézményhez való pozitív gondolatait és fűződéseit, de itt neked van iagaz részben kedves Benderbor, valóban vannak olyan blogposztok és hozzászólások melyek nem a legjobb marketinget tükrözik az iskoláról, nem értek egyet sok sok ilyennel. De a vélemény nyilvánítás mindenkié.

benderbot 2010.11.29. 22:13:32

@diplom: Köszi, nagyon örülök, hogy elmondtad ezt.

benderbot 2010.11.30. 13:03:58

Azt hiszem, elég idő telt el ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, a kezdő kis provokálásom sikerrel járt (más talán már nem jelentkezik), és a blogger azon alapfeltevését, hogy ebben az iskolában a diákok félnek a dolgokat kitárgyalni, mert tartanak a tanároktól, a blog jövendő vendégszerzői egybehangzóan cáfolták. Remélem, hogy ezt az állítását a blogger is visszavonja, leveszi a FaceBook oldaláról sanda célozgatását: "Miért féltek, gyerekek? Mit csinálnak a tanárok, hogy csak név nélkül vállaljátok a véleményetek? A baj nem veletek van..." és ezeket a célzásokat ebből a cikkből is kiveszi - igaz, így a cikk válik értelmetlenné.

Készséggel elismerem, hogy léteznek olyan diákok, akik szívesen publikálnak az iskoláról, akár név nélkül is, így a blogger valóban nem "kamuzott" róluk, de a fentieket olvasva talán az is nyilvánvalóvá válhatott, hogy a célom nem az volt, hogy ennek ellenkezőjét mindenáron bizonyítsam. Egyben az itt nyilatkozó "vendégszerzők" elnézését is kérem, hogy ezzel a kicsit csúnya lépéssel késztettem őket megjelenésre, véleménynyilvánításra.

Azon el kéne gondolkodnia a bloggernek, amit "vendégszerzői" írtak, az írásukból úgy veszem ki, hogy a névtelen blogolás jelen formáját és stílusát nem érzik magukénak, talán ez lehet az oka annak is, hogy késlekednek a publikációk. És mivel a blogger nem hajlandó semmilyen módon igazolni állítását, miszerint itt félnek a diákok véleményt nyilvánítani, mert tartanak a tanároktól, talán helyesebben tenné, ha ezt a (számomra, és remélem, más számára is) felháborító állítását a jelen cikk címéből törölné.

sasfyd 2010.11.30. 20:32:47

Nézd kedves benderbot. Nem állítom, hogy nincsen igazad, azzal kapcsolatban, hogy Luci, állítása így ebben a formában teljes mértkében nem fedi a valóságot. De azért az engem nagyon érdekelne, hogy neked miért ennyire szívügyed, hogy kiderísd az igazságot? Miért "kötelezed" Lucit arra, hogy leszedje, a cikket? Ne haragudj de ez az Ő blogja Ő dönti el, hogy milyen írást/írását teszi közkincsé (persze a tanárok (azaz a közvetlenül érintettek) beleszólásával) és persze azt is, hogy milyen címen teszi mind ezt. Ellenben ez a cikk enegem nem háborít fel, mert nyilván neki ez a saját véleménye/benyomása (hogy a gyerekek félnek), és ez neki teljesen jogában áll, hogy publikálja főleg a saját blogján. Nem hinném, hogy direkt/rosszat akarásból elferdített "valóságot" tár az olvasó szeme elé.
A stílussal valóban nem értek minden ponton egyet, de ez is a "sajátja", úgy ahogy az írásai/véleménye. És ebbe is csak az értintetteknek van "joguk" szót emelni. Éppen úgy mint nekünk is van egy stílusunk melyben megfogalmazzuk a gondolatainkat/véleményünket. Nem gondolom azt, hogy nekem azért kéne név nélkül publikálnom (azaz félnem, Te ezt a következő képpen fogalmaztad meg: "...talán ez lehet az oka annak is, hogy késlekednek a publikációk....") mert, nem tetszik Luci stílusa. Ehhez nekem sincsen közöm, és nem hinném, hogy emiatt az írásstílusa miatt rosszab színben tüntetnék fel, vagy más elbírálásban részesítenék írásaimat.

Üdv.: Dani

benderbot 2010.11.30. 23:03:52

@sasfyd: Én tudom, hogy ez ebben az iskolában nem igaz, és szerintem tudja mindenki, aki ide jár. Viszont pár százezer ember tegnap az Origo címlapján(!) azt olvashatta egy egész napon keresztül(!), hogy: apámkurvagazdag: Miért félnek a gyerekek? (Auditált napi átlag látogatottság 659 879 - el tudsz képzelni ennyi embert? - forrás: adhouse.origo.hu/portfolio.php?id=9)

Észre kell venni, hogy a blog műfaj az nem a belső nyilvánosság, és azt is, hogy a helyi bloggerünk nem is annak szánja. Fürdik ebben a nyilvánosságban, nem mérve fel a kárt, amit okozhat, amit eddig is okozott. Nem a megalapozott véleményével, hanem a csúsztatásokra, féligazságokra épített demagóg véleményével van a baj.

Ha eddig csak pár embertől lehetett visszahallani: "ja, te az AKG-ba jártál? Az ám a drogtanya. Apám kurva gazdag, mi?" Ezt most bőven lehet majd hallani olyanoktól is, akik eddig nem is hallottak az iskoláról.
Az AKG-t nem féltem, ide mindig sokan fognak jelentkezni, mert aki ilyen típusú oktatást-nevelést keres, az meg is fogja találni ezt a sulit, és persze alaposan meg is akarja majd ismerni, meg is tudja majd ismerni. Én az ide járók, innen kikerülők reputációját féltem. Igen, ez most arról szól, hogy hogyan fognak munkát, barátot, szerelmet találni azok, akik nem olyan jól tájékozott, az iskolát ismerő környezetbe kerülnek, hanem az iskola ilyen típusú hírnevével, vagy egyszerűen csak ezzel a frappáns gúnynévvel találkoztak valaha életükben - azzal a gúnynévvel, amit igazságtalannak tartok, és amit a blogger most rendkívül sikeresen támasztott fel, és terjesztett el elképesztően hatékony módon a köztudatba (az Origo 5 napon keresztül tartotta címlapon a blog postr-re másolt változatát valami furcsa indoktól vezérelve. Az hány látogató lehet? Minden nap azt a cikket jelenítette meg, amit a blogger aznap feltöltött. Nem válogattak, lehetett személyeskedő, hízelgő, alázó, amit mi ismerünk, akik olvasták ezt a blogot. A blogger pedig ezt észlelte, és szépen töltögette fel naponta a korábbi posztjait, legutóbb pl. pont ezt itt fent, a hozzászólásokat persze nem.)

És igen, persze, túloztam, mert innen kikerülve mindenki fog találni munkát, barátot, szerelmet, mert amennyire én tudom, azért az innen kikerülők kifejezetten sikeres emberek szoktak lenni.
De azért ez mégis mekkora szívás.
Az én környezetemben már 3 olyan család van, aki azonnal jelzett - te olvastad már az Origót? És hány olyan távolabbi ismerős lehet, aki nem szól, csak csettint - na, mindjárt gondoltam, XY is oda jár. És XY el is van ásva a szemükben.

Szóval azt szeretném, ha ezeket a dolgokat minél többen felfognák (főleg a blogger), és tennének azért, hogy legalább saját közösségünk ne ártson igaztalanul annak a hírnévnek, ami nem csak az itt dolgozó tanárok érdeme és érdeke, hanem mindenkinek az érdeme és érdeke, a volt és jelenlegi diákoké is.

És csak azt nem értem, hogy EZ miért nem természetes mindenkinek itt, csak nekem, és aki ezt a blogot olvassa, és tudja, hogy mi nem igaz benne, az miért nem tesz valamit a saját és a közössége érdekében? Mint láthatod, az egyedüli kommentelésem nem ér semmit, hiszen a blogger egyszerűen csak úgy döntött, hogy nem foglalkozik vele, kiszáll. Lehet, hogy több embernek kéne beszélnie vele, amíg még nem okozott olyan károkat a felelőtlen és gyakran igazságtalan vagdalkozásával, amik már durván fognak hatni mindannyiunk életében - nekem igazán élénk a fantáziám, hogy jó kis forgatókönyveket képzeljek el a jövőre vonatkozóan. És nem mentesíti, hogy nagyon sok mindenben igaza van, és az sem, hogy állítása szerint a szándéka jó. Aki a drogos gyerekre vagy a megfélemlített tanulókra akar emlékezni, az nem fog projektmunkáról bonyolult szövegeket olvasni és felidézni magában, ez így működik.

A vélemény pedig legyen szabad.
(a pletykák és a csúsztatások pedig kerüljenek oda, ahová valóak, a kocsmai hőzöngésekbe és a fikablogokba).

gigagrincccs 2010.12.01. 23:46:21

@benderbot: már ne is haragudj de annak fényében hogy a szerzőt hazugsággal vádolod meg annyi minden kapcsán és ezeket az állításaidat azok után is fenntartod, hogy cáfolja őket megkérdeznélek kik azok a családok akik jeleztek.

érted, a fair play jegyében. talán a fair play jegyében én se fogom elhinni amit írsz.

boniem 2010.12.02. 04:35:07

benderbot hazugsággal vádolja a bloggert és olykor tamáskodik a válaszokon is.
Azt nem veszi észre mennyire átlátszó az álcája.
Tanulónak állítja be magát, miközben egyértelmű, hogy nem az.
Gondolom nemcsak nekem nyilvánvaló, hogy ki lehetsz és hova tartozol.
Szerintem fejezd be amit csinálsz, mert pont azokat égeted le egyre jobban, akiket megszeretnél feleslegesen védeni.
És ezt most teljesen jóindulatból írom.

benderbot 2010.12.02. 15:35:37

@gigagrincccs: @boniem: Nem olvastam azt, hogy hol igazolódik a blogger állítás: a diákok félnek az iskolában a tanároktól. Ő a vendégszerzőkre hivatkozik, ők viszont cáfolják állítását:
1. "Nem, egyáltalán nem félek megbeszélni semmit tanáraimmal. Hiszen az iskola egyik alappillére is az, hogy a diák-tanár kapcsolat egy igen különleges kapcsolat, és ezálltal sokkal könnyeben lehet a problémákat is kezelni."
2. "Alapvetően nem félnek a diákok és magam sem félek a véleménynyilvánítástól, hiszen évente erre is kérnek fel minket számos formában... "

Nincs más magyaráznivaló ezen szerintem, elég világosan leírtam, miről mit gondolok.

molboleszt 2010.12.02. 21:31:18

Teljesen elferdíted az egészet. Itt nem a vélemény nyilvánítás elítéléséről van szó. Sőt, ez egy alternatív iskolában szerintem el is várható, és alapvetően egy jó dolognak tartom, hogy itt tanuló gyerekek elmondják a véleményüket egy-egy dologról a suliban. A probléma - persze szerintem - ott van, hogy te nem véleményt mondasz, hanem minősítesz, személyeskedsz, mindezt olyan "sunyuló" módon, ami számomra szörnyen undorító (gondolok itt a "teszem fel a kérdést, és mindenki eldöntheti, hogy mit gondol róla" megjegyzésekre). Ami pedig a "félelmet" illeti: milyen dolog az emberileg, hogy a tanár szemébe nem mondaná a kritikáját (amit egyébként minden év végén megtehet név nélkül (!) a tanárértékelés és pontozás során - csak itt az a különbség, hogy nem olvassa el más, csak ő)? Milyen dolog az, hogy emberileg kérdőjelezi meg a tanárt, és adott esetben bűncselekménnyel vádolja meg, utal rá? Teszem fel kérdéseimet, ugye bár.

molboleszt 2010.12.02. 21:33:29

még annyit hozzá tennék, hogy én is akg-s vagyok (10. évf).

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.12.02. 22:00:58

@molboleszt: Meredek állítás egy blogot sunyulósnak nevezni, már csak nyilvános jellegéből adódóan is. Komolyra fordítva a szót, amikor egy mondatom végén kérdőjel van, akkor egy kérdőmondatot írok. Ha valamiben biztos vagyok, akkor azt állítom. Ha valamit feltételezek, feltételes módban írom. Ha valamit megkérdezek, és/vagy nem vonok konklúziót, az azt jelenti, hogy nem tudom a választ a kérdésemre.

A személyeskedés és a véleménynyilvánítás közti határt én az alapján húzom meg a blog esetében, hogy arról van-e szó, hogy az embert, a tanárt vagy a nekem tartott óráit kritizálom. Az elsőt soha nem tettem meg és a másodikat is ritkán. Persze ezek csak az én "kategóriáim", más gondolhatja máshogy. Én viszont teljes megnyugvással állítom, nem minősítek embereket. Tanórákat igen. Nagyritkán tanárokat. A mögöttük álló embert nem.

De mielőtt politikusi jellegű önismétlésbe kezdenék (ami néha sajnos elkerülhetetlen), gyorsan hadd reagáljak a többi felvetésedre: 1) az én véleménynyilvánításom milyensége lényegtelen abból a szempontból, hogy a vendégszerzőim hogyan reagálnak ("Őszintének lenni jó, de még sz AKGban is vannak határok, és a jó tanár viszony szükséges mindenki számára úgy érzem."), a szöveges tanárértékelésről meg már elég sokszor írtam, csoportos és/vagy patrónusok által finomított jellege miatt tapasztalataim szerint alkalmatlan az egyéni vélemény kifejezésére. A pontozásba meg hogy illeszted bele adekvát módon, hogy "X. óráin nem lehet tanulni, mert a felén a három renitenssel feszekszik"? A jelenlegi rendszer messze van a tökéletestől.

Kifejtenéd, kit ítélek el emberileg és kit vádolok adott esetben bűncselekménnyel? Nagy valószínűséggel félreértésről van szó.

(és szólj, ha valamit kifelejtettem volna a kérdéseid közül)

molboleszt 2010.12.02. 22:25:48

@TooNormal: Elsősorban köszönöm a rövid nyelvtan órát. A sunyulóst úgy értettem, hogy nem egyenes, kicsit behízelgő, persze ez is csak egy szubjektív érzés. És szerintem ilyen módon értékelni egy tanárt azért rossz, mert ezt egyszerűen - számomra - emberileg nem értékelhető.
Szerintem egy tanóra, egy tanár tanítási stílusa nagyon személyes, olyan értelemben, hogyha ilyen módon az én poénjaimat is kiraknák egy blogra, nem feltétlenül örülnék, mert nem biztos, hogy a legjobb arcomat mutatja. És csak ebben a fél órás böngészésben legalább 3-4 olyan post-ot találtam, ami kifejezetten a tanár stílusának kielemzésére szenteltél (pl. termtud, rajz). Azt pedig nem hiszem, hogy jót tesz a tanár-diák kapcsolatnak, hogyha ilyen módon jeleznek vissza a tanárnak.
Nyilván messze van a tökéletestől a rendszer, szerintem is vannak hibái. És ahogy ezekről írtál jó is volt, bár ott is (pl. az asztalos story - az asztal ötlete, amit egyébként tőlünk nyúltatok:D) számon kérő volt a hangsúly. És ha már itt tartunk, bele lehetne abba is kötni, hogy ez egy alternatív, személy (gyerek) központú iskola, tehát rajtatok is számon kérhetnék a tanárok, hogy nektek miért nem jutott eszetekbe. De én ezt most nem teszem.
Ami a bűncselekménnyel vádolást tényleg erős volt, vissza is vonom. Bocsánat.
De végső soron amivel szerintem is a baj van (ezt már több kommentben láttam), hogy kikerült az origóra ez a cikk. Amivel alapvetően nincs baj, hiszen mindenki mindenféle szempontból szeretne tájékozódni egy iskoláról, és jó, hogy nem csak azt a rizs szöveget találja, ami az akg honlapján fent van. Viszont semmi képen nem vet jó fényt az iskolára egy bejegyzés, és sajnos olyan világban élünk, ahol ez nagyon fontos.

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.12.02. 22:44:40

@molboleszt: Az emberek szeretik elfelejteni, hogy kint volt főoldalon az informatikaórákról írt írásom is, "itt még káka sincs, amin csomót kereshetek" szöveggel. Sok minden volt kinn.
A kölcsönös számonkérés ötlete szerintem egyébként nem hülyeség, bár hadd meséljem el, hogy egy patrónusunk felvetette, hogy idén szervezzék a gyerekek az évfolyamkarácsonyt, egy másik meg azt mondta erre, hogy azért csak ők a felnőttek nálunk. Az ötletelésre csak ennyit :)

A JOKKMOKK-sztorinál csak egy számonkérő mondatot engedtem meg magamnak a cirka háromnegyed oldalas szövegben, egy régi posztnál ennek az ellenkezője már "működött" és senkit sem érdekelt az írás megítélésekor, hogy a vége pozitív volt. Azt feltételeztem, itt is így lesz. Ez is csak ennyi igazából.

És hát igen, egy tanár stílusa személyes, a vélemény meg szubjektív, de ha öt év múlva mesélünk a suliról, mindketten erre fogunk emlékezni. Ráadásul a blogon a problémákra helyezem a hangsúlyt, tudom, ez sem előnyös. Én amikor elindítottam ezt az egészet, azt hittem, majd kiegyensúlyozódik a vendégszerzők pozitív írásaival (mert ugye oly sokan érzik sötétnek az általam festett képet, hogy mindannyian megragadják a fehér festékesvödröt és jönnek), a pedagógusok meg megérzik és megértik, hogy az én írásaim is általában csak a problémákat és nem feltétlen az összképet tárgyalják. Fenti elképzeléseim mind tévesek voltak és csak most kezdem el megpróbálni másképp csinálni.

A nyelvtanóra egyébként nem csak neked szólt, sokan kérdeztek már erről és az ehhez hasonlókról szóval elnézést, ha túl csípősnek érezted, nem állt szándékomban. Köszönöm a konstruktív kritikát.

molboleszt 2010.12.02. 23:34:12

@TooNormal: Csak annyi, hogy köszönöm, hogy normálisan válaszoltál, rendesen megvédted az álláspontot. Sajnos ritkán találkozom ilyen "vitatárssal":)

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.12.03. 00:18:40

@molboleszt: Szívesen és én is köszönöm a "vitastílust". :)
süti beállítások módosítása