Apám Kurva Gazdag

Az AKG tanulója blogot ír. Számára ez az iskola 'a legkisebb rossz'. Azokat a helyzeteket bocsátja vitára, amiket problémásnak lát.

Ezúton felhívja az Olvasó figyelmét, hogy a blog, amíg mást nem állít, nem tényeket, hanem szubjektív észrevételeket közöl! Problémákat vet fel, hol a szerző sajátjait, hol egy kisebb vagy nagyobb csoportét. Az már az Olvasó felelőssége, hogy mit kezd a felvetésekkel.

Fácsebukk/Arckönyv/Egyéb vicces elnevezés

Vélemények (a teljesség igénye nélkül)

És továbbra is azt javasolnám, hogy ne állj meg azon a ponton, hogy valamiről kijelented hogy szar. Írd le hogy hogyan lehetne jobb, ha már elszaródott. Illetve, ha látsz valamit a lejtőn megindulni, hogyan fordítanád meg. Ettől nem tűnnél okoskodónak, vagy más dolgába beledumálónak, sőt. (Cradle)

Sokunknak sokféle problémája van az iskolával, az iránnyal, amelyben ez az egész halad, és valóban nincsen olyan működő fórum, ahol ezeket megbeszélhetnénk. Az eredetileg e célra létrehozott intézmények, ahogy azt, kedves Luci, sokhelyütt leírtad, impotens, működésképtelen humbugnak bizonyultak [...] De persze kerülném a túlzott cinizmust, csakúgy, mint a kielemzésed, az önajnározás azonban - még ha jól tudom is, hogy nem annak szánod - azért csak önajnározás marad, ebben a minőségében pedig óhatatlanul visszatetszést kelt (sőt, helyenként nevetségessé tesz). (Radnóti András, via Facebook)

Ha a szerkesztő valóban egy diák, akkor elsősorban a tanárok számára szeretnék gratulálni, akik kinevelik a jövő számára perspektivikus és környezetét pozitívan formálni képes új generációt. Az előző cikkhez csak annyit, hogy mint a jelenlegi wikileaks.org eset is mutatja mindig is lesznek olyanok aki inkább el szeretnék kendőzni az igazat, de ott lesznek azok is, akik kiállnak azért. (Dr. Lenkei Noémi)

A szerzőnek (…) respect, hogy belsősként felvállal egy ilyen írást. Kár, hogy a mi sulinkban nem lehetett hasonló. Sok sikert! (boniem)

A blogod kell ennek az iskolának, és bár személy szerint nem mondanám hogy "így tovább", de élvezettel olvasom amiket írsz... (the.freeman42)

„…sok írással tudok azonosulni, bár nem biztos, hogy én is ugyanilyen drasztikus mértékekben gondolkodom. Mindenesetre jó olvasni más véleményt is, mint a sablondumát.” (Cselőtei István, via Facebook)

„Teljes mértékben támogatnék egy blogot, ami az iskoláról szól, és ami elemez, nem csak dicsér, ez a jelenlegi viszont sajnos hazug és félrevezető, intoleráns, bántó.” (Baranyai István)

„Azt hittem, hogy csak én vagyok túl kritikus, és velem van a baj, de ezek szerint nem.” (Nussi)

„Értem én, hogy a blogod pusztán építő jellegű kritika kíván lenni, de többet használnál ha mondjuk elárvult madárfiókák fölé emelnél fedelet (…) jó ahogy csinálod, azzal nem értek egyet, amit csinálsz. Mert egy jó kritikai érzékkel rendelkező valakinek - márpedig te ilyennek tűnsz - rengeteg dolog van amit érdemes is hosszabban górcső alá venni. Villon se az orrtúrástól vált korának krónikásává... ” (Léderer Balázs)

Posztodban nem a tantárgy blokk, hanem sokkal inkább a tantárgyakat tanító tanárok (köztük az én személyem) kritizálására helyezted a hangsúlyt, és erről nem állt szándékomban veled vitát folytatni, véleményt cserélni. (Hegymegi Mariann)

„Ez voltaképp olyan, mint egy nyilvános tanárértékelés.” (egy évfolyamtársam véleménye)

Szigorúan személyiségközpontú címkék

abszurd (12) ajtó (8) akg karácsony (3) akg szülinap (2) akg terminológia (24) alkotóház (3) alkotókör (8) amiről nem beszélünk (8) angol (3) apró (1) az osztály (film) (4) becstelenség (2) bedemárton (3) belső (7) bevezetés (2) cigaretta (7) csengő (5) csibe (8) diákság (16) differenciálás (2) dolgozat (7) e. (3) egy átlagos nap (6) ének (3) érettségi (1) erőszak (1) értékelés (13) ezmegaz (17) f. (5) fesztivál (5) filozofálgatás (8) frissítés (1) go (1) gyik (2) h. (5) házi feladat (1) heti (1) heti apró (10) hipokrita (7) hozzáállás (20) hülyegyerekek (2) humor (1) i. (1) informatika (3) irodalom (2) iskolaújság (5) j. (2) jócucmák (9) jokkmokk (1) k. (1) képességek (1) kisebbségben (1) kisszínes (4) komment (1) kommunikáció (11) komoly (19) korlát (7) közgáz (5) közösség (15) kreatív (8) külvilág (1) l. (4) liberál (18) m. (2) matek (1) matematika (2) média (7) mi. (1) mindennapi naplólapok (14) mo. (2) n. (2) nagy lépés előre (2) német (5) népnevelde (3) nevelés (9) nó. (1) nyelviév (8) nyitás (1) nyitótábor 11 (3) o. (1) offtopik (1) oldalak (1) óráról órára (19) ötlet (3) p. (1) pályázat (1) patrónus (15) pedagógiai program (3) petyhüdt kéz (12) póker (1) portás (1) posztlista (1) projekt (1) r. (2) rajz (3) reakció (19) rendszer (21) restauráció (5) st. (1) számolgatás (2) szemforgatás (8) szervezés (23) szimptómák (10) szolgálati közlemény (29) szülő (1) t. (3) tábor (1) tanár (10) témahét (5) termtud (5) testnevelés (4) tizenkettedik (1) történelem (3) vendégszerző (4)

Utolsó kommentek

  • TooNormal: @szegfű77: Köszönöm, hogy reagáltál :) Közben már elköltözött a blog (ide: alternativity.postr.hu/... (2011.06.14. 21:42) Tanárértékelés
  • szegfű77: Szia, mint épp értékelésben lévő tanár írok Neked.:) Igen kétévente van egy felülvizsgálat, ami l... (2011.06.08. 08:08) Tanárértékelés
  • akghibrid: Természetesen nem kívánok veled párbeszédet folytatni, mivel az általad használt stílus rendkívül ... (2011.03.12. 18:48) A másod-nem-közlés esete a bloggerrel
  • TooNormal: @TooNormal: Csak annyit tennék még hozzá(d) befejezésképp, hogy a levél szerint az elzárkózás első... (2011.03.12. 18:37) A másod-nem-közlés esete a bloggerrel
  • TooNormal: @baranyaiistvan: István, szerettem volna, ha ennek a kis vitánknak "szépen" lehetett volna vége, d... (2011.03.12. 18:25) A másod-nem-közlés esete a bloggerrel
  • Utolsó 20

Óráról órára – 10.: Testnevelés

2010.07.09. 21:14 TooNormal

Heh, mennyire nem akarom ezt megírni! Húzom, halasztom, ameddig lehet. De angoltanárom volt vagy hat a négy év során és hosszabb időbe fog telleni, míg azon átverekszem magam, a közgázhoz meg kell írnom előtte a GO és YE jelentéséről, különbségéről. Ezekhez nincsen túl sok kedvem ma. Jöjjön hát a tesi.

Nem vagyok egy tornászalkat, a legutóbbi tudományos kísérletek szerint két hét alatt futom le a száz métert. Hozzám hasonló emberek tudják, ilyenkor a problémát nem az „anyag” vagy a tanár szokta jelenteni, hanem a kedves osztálytársak. Erről jut eszembe, aki megteheti, mindenki nézze meg ma este Az osztály c. filmet, az m2 adja. Én mondjuk a koncertet fogom nézni, de majd valamikor bepótolom. Ilyen filmeket kellett volna néznünk témaheteken, nem A hosszútávfutó magányosságát vagy egy dán akármit, aminek most fel nem tudom idézni a címét. Ezekkel sincs baj (illetve de, a dán film valami rettenetes volt), de ez olyan dolgokról szól, amivel tudunk és véleményem szerint kell is azonosulnunk.
 
Hol is tartottam…? Ja, igen. Szóval, sosem voltam egy tornabajnok, sőt. A közösség vérmérsékletétől függően azonban ez az AKG előtt sosem jelentett problémát, s bár voltak pocsék tornatanáraim, egyik sem baszogatott. Az a fajta közösségi szopatás, ami az AKG-ban ért pár évig, teljességgel ismeretlen volt előttem addig.
 
Emlékszem, amikor szóba került, hol is tanuljak tovább. Ismerve engem, akkori iskolám tanárai és egyéb ismerősök is az AKG-t javasolták, el is mentem hát megnézni.
Az első benyomás nem volt valami jó. Nem volt még szerencsém ekkora iskolaépületben, ennyi gyerekkel egy csoportban tartózkodni tanulmányaim során. Személytelenek és ridegek voltak az órák, kaotikus és átláthatatlan az iskolaépület. A többi megtekintett iskola is nagyjából ilyen volt (pedig bármennyire nem költséghatékony, én hiszem, hogy a kis osztályok sokkal jobban működnek), ez még önmagában egy elviselhető negatívum lett volna, nem kizáró tényező. Aztán megnéztem a tornaórát.
Adott Mi. úr és neje, Mi.-né. Van egy harmadik tornatanár is, de vele szinte egyszer sem volt órám. Az az egyetlenegy azonban eddig magasan kiemeli számomra az előző duóból.
Engem néhány órát leszámítva mind a négy évben Mi. úr „tanított”, a próbaórán Mi.-nét láttam. Hozzá egy nagyságrenddel kellemesebb emlékek fűznek, de az az óra, amit láttam, ott helyben bezárta nálam az AKG dossziéját: egy barakkra emlékeztetett az egész (egyébként nem, nincsen baj a tornaórákkal önmagukban, akkoriban nem volt részem „hétköznapi” tornaórákban sem). Mivel már tapasztaltam, mennyire tönkre tud tenni egy intoleráns tornatanár (és akkor még nem is tudtam, mi vár rám), akkor és ott elkönyveltem: nem megyek az AKG-ba.
 
A sors később mégis idehozott, jobb alternatíva nem lévén (lásd a blog alcímét). Emlékszem, az itteni szóbeli felvételin is elhangzott a gyűlölt kérdés, miszerint miért is szeretnék idejönni. Gyűlölöm ezt a kérdést, ha másért nem, azért, mert ebben a korban ez a döntés nagyobbrészt a szülő kezében van, legalábbis normális körülmények között. Nem emlékszem, mit válaszoltam, de utólag azt hallottam vissza, hogy „olyat válaszoltam, amire mai napig emlékeznek”. El sem tudom képzelni, mi volt az. Ma már folyékonyan tudnék hazudni egy ilyen kérdés hallatára, de akkoriban még nehezemre esett így megoldani a dolgokat.
 
Na, megint elkanyarodtam a témától. Röviden összefoglalva, a tornaórákban semmi különleges nincs. Semmi liberális/személyiségközpontú. Itt is igaz, hogy az megy el tornatanárnak, aki nem ért máshoz. Legelső (és egyik legrosszabb) tornatanárom első osztályban volt, Tamásnak hívták, ő volt az egyetlen, aki meg is csinálta (tudta csinálni?) a gyakorlatokat, amiket velünk csináltatott meg. Mi. úr sem tette meg nekünk ezt a szívességet.
 
Az egyetlen dolog, amit felróhatok – és fel is rovok – Mi. úrnak, az az, hogy azzal a minimális pedagógiai érzékkel sem rendelkezett (igazából csak ebben a tekintetben – a szerk.), amit elvárnék egy tornatanártól, ez pedig a csoport megfékezésére vonatkozik. Ha nem az AKG-ról beszélnénk, fel sem hoznám, itt azonban az lenne a minimum, hogy le lehessen szabadon megalázni a másikat. Arról, hogy hogyan is kerülnek olyan gyerekek az AKG-ba, akik megaláznak másokat, arról hamarosan posztot fogok írni. Sokan már biztos tudjátok, mire gondolok.
 
Most megyek, elkezdődött a koncert, nehogymár csak az ablakból hallgassam a továbbiakban. Ó, és ha valakit tényleg érdekelt a kis műsorajánlóm, 01:25-től szintén az m2-n lesz a Miért épp a demokrácia? c. dokumentumfilmsorozat egyik epizódja. Még nem volt szerencsém belenézni, de ígéretesnek tűnik az ajánló alapján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apamkurvagazdag.blog.hu/api/trackback/id/tr992141848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regnisalram 2010.11.23. 09:21:10

ha a harmadik tornatanár, akiről beszélsz, T. (bár szinte biztos), akkor hidd el, hogy jobban jártál.

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.11.23. 12:59:12

@regnisalram: Hát, a fenti gondolatot már én is revideálnám bár apró tapasztalat (látom folyosói érintkezéseit néha stb.) alapján. Egyébként igen, ő.
süti beállítások módosítása